Vignoble Malidain, Le Demi-Boeuf, A.O.C. Muscadet de Grandlieu

Michel (r) en Romain Malidain: ijveraars voor de verbetering van de kwaliteit van deze appelation

Domaine Malidain, Le Demi-Boeuf is weer zo’n typisch familie bedrijf waar wij gek op zijn. Het Domein heeft zijn oorsprong in 1937 en werd in 1954 gekocht door grootvader Marcel  Malidain. Aanvankelijk als een gemengd veehouders- en landbouwbedrijf met koeien (Le Demi-Boeuf), en landbouwgrond, waarvan 5 hectare wijnbouw.

Vader Michel Malidain, die het bedrijf in 1974 overnam van zijn vader, besloot te stoppen met de koeien en zich alleen toe te gaan leggen op de wijnbouw. Hij bouwde de wijngaarden uit van 5 tot 45 hectare.

Jarenlang voorzitter van de appelation 

Als voorzitter van de belangenvereniging voor de A.O.C. Muscadet de Grandlieu heeft Michel zich jarenlang ingezet voor de verbetering van de kwaliteit van de wijnen binnen deze relatief jonge appelation.

De huidige eigenaar, de derde generatie,  Romain trad in 2006 toe tot het wijnbedrijf en is inmiddels na het Diploma BTS Wijnbouw en Wijnkunde en zijn Diploma Sales Marketing bij ISEG, plus diverse nationale en internationale wijnstages, sinds 2011 de nieuwe eigenaar van dit familiebedrijf..

Domain Malidain is gelegen in la Limouzinière, 25 kilometer ten zuiden van Nantes en 10 minuten ten zuidoosten van de naamgever van deze A.O.C., het meer Grandlieu. Met 45 hectare is Maildan een relatief grote speler in een wat kleiner wijngebied. Relatief want in de nieuwe wijnlanden is 45 hectare ondenkbaar klein en ook in de Bordeaux zou dit een zeer bescheiden speler zijn.

De invloed van de nabij gelegen Atlantische Oceaan is het sterkst te proeven in de prachtige Chardonnay. De vetheid neemt iets af om plaats te maken voor een prachtige, zelfs iets zilte frisheid. Hoewel iets minder duidelijk is deze ziltheid ook  te proeven in de heerlijke,  fruitige rosé.

De top Cuvée, de trots van vader Michel, Clos de Clémenciere, is een van de zuiverste witte wijnen die wij ooit gedronken hebben. Een licht, maar prachtig ondersteunend bittertje in combinatie met het nog op fles gebleven gist (sur-lie) maakt deze wijn een must bij zeefruit (vooral oesters en mosselen).

Domaine Malidain, Le Demi-Boeuf, voert met trots het Vigneron Indépedants logo, dat garant staat voor kleinschaligheid, kwaliteit en authenticiteit.

Kortom: een prachtige wijn die, omdat hij uit een nog relatief jonge AOC komt, nog een geweldige kwaliteit voor een mooie prijs biedt!

 De wijnen van dit domein die u bij ons kunt kopen:

Vignoble Malidain, Le Demi-Boeuf, Chardonnay 2015 100% Chardonnay

Vignoble Malidain, Le Demi-Boeuf, Clos de Clémencière 2015, 100% Melon de Bourgogne (Muscadet)

Vignoble Malidain, Le Demi-Boeuf, Rosé, 100% Grolleau