Cave Henry de Vézelay (A.O.C. Bourgogne Vézelay)

Witte Bourgogne blijft natuurlijk een iconische wijn. Jammer dat vanwege de grote vraag en het geringe aanbod de prijs zo hoog ligt. Echter, wie goed zoekt, vindt her en der nog een verborgen parel. Nee, dan moet je niet in bekende plaatsen als Chablis, Meursault of Montrachet zijn, maar moet je buiten de bekende paden zoeken.

Wij vonden zo’n parel in de buurt van Vézelay, circa 50 km ten zuid-westen van Chablis. Waar sinds 1990 tien wijnboeren, gezamenlijk goed voor 34 hectaren wijngaard, verenigd in de Cave Henry de Vézelay te Saint-Père, prachtige wijnen maken van druiven aangeplant op zeer kalkrijke ondergronden.

Vézelay, het Franse pelgrimsoord, ligt 300 meter hoog boven de wijngaarden en beboste heuvels van het Bourgondische land, als een stad op een berg. Toch wonen er slechts zo’n 500 mensen en is het nauwelijks een dorp te noemen. Het bergdorpje, gelegen boven het riviertje de Cure, wordt gekarakteriseerd door de Romaanse basiliek Sainte-Madeleine, al duizend jaar lang één brok onverzettelijkheid. De basiliek vormt voor pelgrims onderweg naar het Spaanse Santiago de Compostella een belangrijke pleisterplaats. Vézelay wordt ieder jaar bezocht door circa 70.000 (religieuze) toeristen.

Voor de uitbraak van phylloxera (ziekte veroorzaakt door druifluis) in 1884 werd Vézelay gerekend tot één van de betere wijnbouwgebieden in de Bourgogne. In populariteit zelfs beter dan Chablis. Daarna is het in volume en kwaliteit snel achteruit gegaan. In 1985 kreeg Vézelay weliswaar een eigen AOC (Bourgogne Vézelay), maar gebrek aan visie bij de meeste wijnboeren, wellicht mede veroorzaakt door het grote aantal toeristen, zorgt ervoor dat de appellatie nog altijd in de schaduw staat van grote broer Chablis.

Gelukkig werkt een klein aantal wijnboeren verenigd in Cave Henry de Vézelay, aan de wederopstanding van deze kleine parel in de Bourgogne. In totaal beslaat de totale appellatie slechts  330 hectare, verdeeld over 36 wijnboeren, verspreid over de dorpjes Saint-Père, Asquins, Tharoiseau en Vézelay. De zeer kalkrijke bodem in dit gebied geeft de Chardonnay een bijzondere mineraliteit, vergelijkbaar met een goede Côte d’Or.

 

Behalve bij Henry de Vézelay gaat u niet veel rode Bourgogne vinden in dit gebied, omdat ca. 85% beplant is met de witte Chardonnay druif. Ook heeft Henry de Vézelay twee prachtige Ratafia de Bourgognes. Respectiefelijk met 12 en 36 maanden houtrijping.

De prachtige wijnen van deze Cave die u bij ons kunt kopen:

Bourgogne rouge, Cuvée Terroir, 2015

Bourgogne blanc, Cuvée Terroir, 2015

Bourgogne rouge, Cuvée Prestige, 2015

Bourgogne blanc, Cuvée Prestige, 2015

Ratafia de Bourgogne, 1 ans d’age, 2012

Ratafia de Bourgogne, 3 ans d’age, 2012