Domaine Poupat et Fils, AOC Coteaux du Giennois (Loire)

Een nieuwe, unieke ster aan het wijnfirmament!

Als u nog nooit hebt gehoord van Coteaux du Giennois, dan hoeft u zich daarvoor niet te schamen. Het is een relatief nieuwe, vrij kleine appellation. Het gebied ligt zo’n 30 kilometer ten noorden van de beroemde appellations Sancerre en Pouilly-Fumé. Coteaux de Giennois kreeg pas in 1998 haar AOC status na jarenlang als VDQS onder de loep van de Franse wijnautoriteiten te hebben gelegen. Maar uiteindelijk vond men de kwaliteit zo goed dat ook hier het groene licht werd gegeven voor een eigen AOC: Coteaux du Giennois.

Ik moet zeggen dat ik, nadat ik het afgelopen maart voor het eerst geproefd heb, het onbegrijpelijk vind dat dit zolang op zich heeft laten wachten, wat een geweldige wijn!

Als je door de streek rijdt valt op dat je eigenlijk nauwelijks wijngaarden ziet, in ieder geval niet zoals in  Sancerre en Pouilly-Fumé waar werkelijk elke centimeter benut wordt voor wijn. Het grote verschil is dat Coteaux du Giennois slechts 65 wijnboeren kent en Sancerre ca. 1.200. Daar waar Sancerre en Pouilly-Fumé 90% van hun wijn voor de export maken, is dit in Coteaux du Giennois slechts 5 tot 10%. Na mijn ontmoeting met Xavier Poupat, zoon van Philippe, mocht ik hen de hand schudden als hun eerste wijnimporteur uit hun geschiedenis.

Xavier en Philippe Poupat

Domaine Poupat is gevestigd in Briare. En Briare is nu juist weer bekend van een al meer dan 100 jaar oud bouwwerk uit  Frankrijk, de Kanaalbrug, ontworpen en gebouwd in 1896. Deze Kanaalbrug mede ontworpen door de bekende ingenieur Mr. Eiffel, hief een gevaarlijke rivierenkruising op, zodat de scheepvaart in deze regio een stuk sneller maar vooral ook veiliger kon plaats vinden. Saillant detail is dat onze wijnboer deze Kanaalbrug op het etiket van onze rode wijn La Thiau laat prijken. Niet helemaal vreemd want vanuit de wijngaard van Familie Poupat is dit prachtige bouwwerk in al haar glorie te aanschouwen. De witte wijn Rivotte is vernoemd naar de straat waaraan Domaine Poupat et Fils gevestigd is.

De beroemde, door Eiffel ontworpen Kanaalbrug van Briare, die op het etiket van Poupats La Thiau prijkt

Op het Domaine Poupat et Fils maakt men al sinds 1875 wijn, de kelder is al in 1870 gebouwd en ik moet zeggen tijdens de rondleiding door het bedrijf viel ons deze hoge leeftijd niet op. Keurig, strak en zonder noemenswaardige beschadigingen doet deze kelder nog steeds dienst als ruimte voor de vinificatie en opslag.

De kelder, gebouwd in 1870, maar nog steeds up to date

Het grote verschil met haar zuiderburen Sancerre en Pouilly-Fumé is dat de wijnboeren uit de Coteaux du Giennois ook gebruik mogen maken van de Gamay druif in hun rode wijnen. Natuurlijk blijft de hoofd druif de Pinot Noir, maar toevoeging van de gamay geeft deze wijnen een ander karakter en zorgt voor een authentieke smaak voor dit jonge appelation. Een heuse toevoeging dus in dit door Pinot Noir overheerste gebied.

Het resultaat is een heel bijzondere -en ook bijzonder lekkere- , unieke wijn. Wij waren bij de eerste slok verkocht. Daarom zouden we willen adviseren: als u zichzelf en familie en vrienden een keer wilt verrassen, dan is dit de wijn. Meer dan de moeite waard!

 Naast de unieke rode wijn – die u zeker eens moet proberen!- kunt u bij ons ook de ragfijne sauvignon blanc proberen!