Domaine Carcenac, A.O.C. Gaillac

De familie Carcenac: grote kwaliteit met bijna vergeten druivenrassen!

Gaillac is voor velen van ons een onbekend A.O.C. Het gebied strekt zich aan beide oevers van de rivier de Tarn uit, zo’n 40 Km. ten Noord-Oosten van Toulouse. Wat haast niemand weet is dat Gaillac een van de oudste wijngebieden van Frankrijk en daarmee dus ter wereld is.

Romeinse wijnkruik, gevonden in de wijngaard van de familie Carcenac

Dit oudste wijngebied van het vroegere Gallië vervoerde al in de tijd van de Romeinen wijn in grote amforen via de rivier de Tarn naar Bordeaux en Noord Europa. De stad Gaillac groeide in de Middeleeuwen om een Benedictijnen Klooster uit tot een grote middeleeuwse stad.

Eigen druiven

Na eeuwen van ernstig verval is Gaillac nu weer helemaal terug op de kaart. Om zover te komen is men met elkaar terug gegaan naar de basis. Sinds een jaar of 20 zijn de Gaillac boeren weer bezig om de bijna vergeten druiven soorten van weleer Braucol en Duras, terug te planten en systematisch te vermeerderen.

De invloed van de Syrah wordt steeds minder en de Gaillac wijnen krijgen hun eens zo onderscheidende smaak steeds meer terug. Ook wit en rosé doen het bijzonder goed op de leemgronden waarop de meeste wijngaarden zijn gelegen.

Van bulkwijnen naar kwaliteitswijnen

Daar waar men in het nog recente verleden voor eenvoudige bulkwijn ging, gebruiken praktisch alle wijnboeren tegenwoordig weer Frans eiken vaten en schiet de kwaliteit van dit wijngebied bijna per jaar omhoog. Wij kwamen reeds in 2009 in aanraking met dit zich rehabiliterende wijngebied en volgden met stijgende verbazing de prestaties van de Gaillac wijnboeren. Niet in het minst die van onze eigen wijnboer Domaine Carsenac.

Domaine Carcenac is gevestigd in Montrans waar dit familie bedrijf al meer dan 7 generaties wijn verbouwd. Met 70 hectare (60 rood, 10 wit) is het in het kleine wijngebied Gaillac een relatief grote speler. De Familie Carcenac heeft een breed assortiment wijnen, waarvan wij er momenteel twee voeren. Dat dit in de nabije toekomst meer gaat worden is slechts een kwestie van tijd, want nogmaals: de bijna jaarlijkse vooruitgang van de Carsenac wijnen houden we natuurlijk voor u nadrukkelijk in de gaten.

Op de markt van Revel

Vooral de hout opgevoede wijnen overtreffen onze aanvankelijke verwachting. Wij kwamen de Familie Carcenac op het spoor tijdens onze vakantie in Montagne Noir aan het Lac du Lampy. Tijdens een uitje naar de prachtige overdekte markt van Revel, zagen wij een marktkraam van de Carcenacs. Wijn proeven ging met ongemakkelijke plastic (medicijn) bekertjes, maar ondanks dat herkenden we onmiddellijk de enorme kwaliteit van de wijnen. Daar hadden we weer zo’n ontdekking waar je altijd stiekem op hoopt. We kochten drie flessen, maar die hebben de eerstvolgende dagen van onze vakantie niet overleefd!

De schilderachtige overdekte markt in Revel, waar Familie Carcenac nog steeds wekelijks haar wijnen verkoopt.

Alle reden dus om spoorslags naar Montrans te rijden en sinds die dag in 2009 voeren we onafgebroken de heerlijke wijnen van Domaine Carcenac. Dit is wijn voor de echte liefhebber, die ook eens buiten de gebaande druivenrassen-paden wil kijken (en proeven!).

 De wijnen van dit prachtige domein die u bij ons kunt kopen: